" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

Potápanie iná dimenzia

Úvod Články Potápanie iná dimenzia

Potápanie -je to dimenzia ktorú málo ludí pozná

Neveríte?

Tak vám radím vyskúšajte si to.

Inak to nepochopíte.

Chcete vidieť tú podvodnú krásu? Od kedy bol vymyslený dýchací prístroj, tak sa postupom času viac a viac ludí začalo zaujímať o vodný svet, začala éra športových a pracovných potápačov. Sprvu to bol šport pre bohatých a vyvolených. Aj u nás tomu tak bolo a hlavne Sväzarm postupom času sprístupňoval potápanie verejnosti a ľudom zanieteným vode, vodným športom a objavovaniu. 

Je treba rozlišovať potápanie s prístrojom alebo na nádych - to je potápanie s maskou, dýchacou trubicou a plutvami. Na nádych môže potápať skoro každy, aj bez výcviku. Ale pri potápaní s dýchacím prístrojom je to iné, môžete zostať pod vodnou hladinou dlhšie, dýchate stlačený vzduch, volne sa pohybujete v tomto prostredí po dlhšiu dobu a ste tu na návšteve. Potápate sa do väčších hĺbok a preto musíte splniť viacero podmienok a prejsť výcvikom.

Zvládnuť zručnosti, postupy ako sú napr: vyrovnať tlak v ušiach, vyliať vodu z masky, správne plávať plutvami, nezadržiavať dych počas potápania,správne sa zanoriť aj vynoriť a pod...

Celý výcvik je zameraný na získanie pocitu istoty a bezpečia pod vodou.

Vekový limit pre potápanie je limitovaný od 10 rokov, čo ovšem neznamená, že sa nemôžu potápať aj mladšie deti.

Horný limit neexistuje.

Záleží vždy na zdravotnom stave potápača a jeho skúsenostiach a disciplinovanosti, poprípade iných okolnostiach. Preto sa ponúka začiatočníkom individuálny prístup.

Potápanie je hlavne o psychike,kondícii a príbehoch.

 

Potápanie a výuka má jedno spoločné-buď sa to robí dobre a bezpečne alebo naopak. Každý potápač, ktorý prešiel výcvikom, či už rôznymi organizáciami, by mal pochopiť teóriu a vedieť základy a prax vo vode. Veľa organizácii má však v reklame rýchlo a ľahko, potom vznikajú pri vode problémy a hlavne pod vodou. 

 

 

 Mojim prianím je urobiť z vás, ktorý majú o tento šport záujem naozajstných potápačov. Robím kurzy so špičkovou technikou na svetovej úrovni a prináša to svoje ovocie. Teoria v učebni prebieha tiež počas celého kurzu,ktorá je doplnená výkladom o potápačskej fyzike a fyziológii,postupoch a praktickými ukážkami toho, čo sa bude vo vode aj na suchu diať. Učíme aj ako si vybrať výstroj, keď si ju budú v budúcnosti kupovať. 

 

Prečo radšej začať potápať s požičanou výstrojou? 

Je to preto lebo môžete vaskúšať rôzne druhy vyvažovacích viest, automatík alebo oblekov. Vždy sa nájde niaky druh výstroja, ktorý je určený presne pre vás a vy ste s ním spokojný a dobre poslúži. Potom si taký aj vyberiete a kúpite. 

Preto hovorím našim novým zákazníkom, ktorí prišli do kurzu, že je potrebné si kúpiť iba masku, dýchaciu trubicu, plutvy ,rukavice a botičky. Ostatné požičiavam a je v cene kurzu potápania.

Potom po kurze si dokúpite čo budete potrebovať.

Niektorí potrebujú hneď na začiatku špeciálnu masku s dioptrickými sklami- vieme zabezpečiť a preto treba aby sme mali od vás informácie o zdravotnom stave a čo potrebujete výhradne iba vy pri kurze. Alebo iné špeciálne vybavenie. 

Koľko stojí kompletná výstroj pre potápača? Začnem základom: maska,dýchacia trubica,plutvy,rukavice,botičky a nožík toto vybavenie sa pohybuje od 250€ hore, podľa tried a kvality,ušitia,použitia. 

Potom potrebujete oblek, ten sa pohybuje od 125€ do 1800€ podľa použitia, hrúbky,výrobcu, kvality a ušitia a materiálu. 

Prístroj to znamená dýchacia automatika, bcd,manometer+ hĺbkomer, octopus a fľaša od 1000€ do 5000€.Tu je možné ,aby ste mali aj veľmi drahé vybavenie ale na začiatok stačí úplne základ -doré a aj lacnejšie.

Potom je to olovo a rôzne doplnky. To sú už iba omrvinky oproti výstroji. 

Váha výstroja, aká je?

Váha celej výstroje začína niekde na 28kg a kočí do 85kg. To je na suchu. Pod vodou je potápač vyvážený a túto tiahu vôbec necíti. Celé to pripomína beztiažový stav ako v kozme.  

 

Veľa zákazníkov sa pýta na hĺbku a čas strávený pod vodou. Hlavne začiatočníci chcú ísť hlboko a na dlhý čas -čo im odporúčam.

Všeobecne platí, že OWD majú výcvik do 18 metrov a nemali by potápať hlbšie a len v bezdekompresných časoch. Ale ako naberajú skúsenosti a robia si kurzy na zdokonalovanie posúva sa im limit na 30 až 40metrov a potom aj časy, ak prešli výcvikom na dekompresné potápanie. Čiže dlhšie a náročnejšie potápanie, ale na druhej strane zas oveľa viac potápačského vybavenia musia nakúpiť, aby boli pod vodou v bezpečí. Cena výstroja potom nebude taká malá ako som napísal. 

Vybavenie ktoré potrebujete sa časom nabaluje, lebo chcete mať lepšie svetlo, fotoaparát, kameru,deko boju a podobne. 

Ale ak chcete krásu a pôvab podvodného sveta ,tak potápajte obydvomi smermi ,nie iba odvážne, ale aj zodpovedne. 

Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


Copyright 2018 - 2024 ©
5078a864b9b1b7d