" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

Dekompresná choroba

Úvod Články Dekompresná choroba

Dekompresná choroba má mnoho súvisujúcich príznakov, ktoré sa rozvinú v prípade vzniku bubliniek plynov v cievach. Nastáva pri náhlom poklese tlaku v našom okolí. K dekompresii najčastejšie dochádza pri potápaní, leteckých nehodách, rekonštrukčných prácach na mostoch a priehradách.

PREVENCIA

Dodržiavať správne postupy pri potápaní alebo pri výkone rizikových povolaní je najúčinnejšie preventívne opatrenie. Dodržovanie výstupu podľa tabuliek alebo v terajšej dobe dekompresného počítača čo je teraz štandard. Nepotápaním sa do väčších hĺbok, po dlhú dobu.V zimných mesiacoch dodržovať pravidlo v studenej vode prirátať 4 metre k aktuálnej hĺbke. Pre špeciálne povolania (vojenskí pilotia astronauti) dýchanie 100-percentného kyslíka a hyperbarická komora sú samozrejmé pri prevencii dekompresnej choroby.

LIEČBA

Jediným účinným spôsobom liečby je dýchanie 100-percentného kyslíka a pobyt v hyperbarickej komore, ktorá zaistí opätovné rozpustenie bubliniek plynu a postupným znižovaním tlaku zabráni ich opakovanému vzniku.Takáto liečba vychádza draho a keď nieste poistený je to problém. Niekedy stačí ako máte postupovať -preto sú tu kurzy nie pre srandu. Sú tu 3 najčastejšie možné scénare. Havajská, Bermudská,alebo azijská metóda. Každá ma niečo pre aj proti.

DIAGNOSTIKA

Určenie diagnózy závisí od riadneho opisu histórie pacienta-potápača. Dôležitý je najmä časový údaj od zmeny tlaku,hĺbka,teplota vody,čo potápač pred potápaním robil, pil alebo koľko mal pred týmto ponorom iných ponorov za sebou. Ak príznaky vznikli po 9-12 hodinách od tejto zmeny, treba mať na mysli aj iné diagnózy. Definitívnu diagnózu určí až úspešnosť terapie.

PRÍZNAKY

Príznaky dekompresnej choroby sa väčšinou objavia do niekoľkých hodín od zmeny tlaku, ale môžu sa vyskytnúť aj hneď. Najbežnejším miestom vzniku bubliniek sú veľké kĺby, preto jedným z prvých príznakov býva bolesť kĺbov, ktorá sa intenzitou v jednotlivých prípadoch značne líši, ale u väčšiny ľudí je tupá, nie bodavá. Ďalej sa môže na koži objaviť vyrážka a svrbenie.

Oveľa závažnejšími, ale menej častými príznakmi sú symptómy neurologické a pľúcne. Sú veľmi rozmanité, medzi časté patrí brnenie v končatinách, strata pamäti, zmätenosť, bolesť hlavy, zrakové poruchy, pískanie v ušiach, dýchavičnosť, bolesť v hrudi,ochrnutie,nemožnosť priamej chôdze a iné.

VZNIK A PRÍČINY

Pri väčšom tlaku sú niektoré plyny v našej krvi viac rozpustné. Ak dôjde k náhlemu poklesu tlaku v našom okolí, napríklad rýchlym vynorením sa z veľkej hĺbky, tieto plyny náhle zmenia skupenstvo z kvapalné na plynné, stanú sa menej rozpustnými a v cievach vytvoria bublinky. Špecifické príznaky sa objavujú v závislosti od ich veľkosti, od miesta, kde vznikli a kam budú zanesené krvným riečiskom. Príčiny môžu byť mierne a ak sa vyhľadá lekár ktorý rozumie potápačskej medicíne aj život zachranujúce.


Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


Copyright 2018 - 2024 ©
5078a864b9b1b7d