" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

BCD-Jacket-krídlo

Úvod Články BCD-Jacket-krídlo

Kompenzátor vztaku- vyvažovanie potápača -veľa výrazov.

V časti si podčiarkujte alebo zvýrazňujte odpovede na otázky:

 

  • Prečo potrebuje potápač kompenzátor vztlaku?
  • Prečo potrebuje potápač nosič kompenzátoru vztlaku?
  • Ktorý z 3 typov najviac používajú rekreační potápači?
  • Z ktorých 5 základných častí sa skladajú všetky kompenzátory a čo majú spoločné?
  • Ako sa kompenzátor vztlaku pripravuje na používanie?
  • Ktoré 2 zvláštne pravidlá platia pre údržbu kompenzátoru vztlaku?

 

Účel: Vo výklade o výtlaku sme sa dozvedeli, že kompenzátor vztlaku je zariadenie na princípe vaku, ktorý sa dá nafúknuť alebo vyfúknuť a potápač tak s jeho pomocou reguluje svoj výtlak. Môže sa nafukovať ústami vzduchom z pľúc, ale väčšinou sa používa nízkotlakový inflátor (ďalej len inflátor), ktorý nafukuje kompenzátor vzduchom priamo z tlakovej fľaše.

Keď je treba výtlak znížiť, kompenzátor vypustíme vrapovou hadicou alebo výpustnými ventilmi (je ich na BCD viac a používajú sa podľa toho, v akej polohe sa potápač vo vode nachádza).

Kompenzátor vztlaku zaisťuje nielen reguláciu výtlaku pod vodou, ale i pozitívny výtlak, keď si potrebuje potápač odpočinúť na hladine, plávať alebo pomôcť inému potápačovi. Je vám jasné, že je súčasťou štandardnej výbavy.

 

Konštrukcia: Z hľadiska konštrukcie existujú 3 základné typy kompenzátorov vztlaku:

1 . predný

2 . chrbtový

3 . žaket

 

Rekreační potápači väčšinou používajú žaket. Ten sa podobá kabátu bez rukávov, pomáha držať fľašu na svojom mieste a pomáha regulovať výtlak.

Predný kompenzátor sa obvykle nepoužíva, ale je to pôvodný typ. Podobá sa trocha na plávaciu vestu a oblieka sa cez hlavu. Na fľašu treba samostatný chrbtový držiak.

Chrbtový kompenzátor výtlaku nie je bežný , i keď sa používa pri potápaní s dvomi fľašami .

Niektoré moderné kompenzátory sú niečo medzi chrbtovým a žaketovým typom. Pre jednoduchšie priradenie ich radíme k žaketom a budeme ich tiež považovať za vhodné pre rekreačné potápanie.

Ku kompenzátoru vztlaku sa vzťahuje aj ďalšia časť výstroje – nosič na fľašu , ktorý musel byť v dobách predného kompenzátoru samostatnou súčasťou výstroje. Nosič fľaše je potrebný na držanie fľaše na chrbte. Dnes je súčasťou žaketu.

 

Vlastnosti: Kompenzátory všetkých typov majú nasledovné vlastnosti, nevyhnutné pre prístrojové potápanie. Je ich päť:

1 . Musí sa doň zmestiť dostatočné množstvo vzduchu, aby potápačovi i s celou výstrojou

zaistil na hladine dostatočný výtlak.

2 . Nafukovacia - vypúšťacia hadica musí mať dostatočne veľký priemer, aby sa vzduch do kompenzátoru rýchlo a ľahko dostal – vypustil.

3 . Mal by mať nízkotlakový inflátor – nafukovací systém, ktorí umožní kompenzátor naplniť vzduchom priamo z tlakovej fľaše.

4 . Musí byť vybavený bezpečnostným pretlakovým ventilom, aby pri náhodnom preplnení alebo pôsobením rozpínajúceho sa vzduchu pri výstupe nepraskol.

5 . A nakoniec by sa mal dať dobre nastaviť na vašu veľkosť, aby pohodlne sedel na tele a pri nafúknutí nestúpal po tele nahor (Pevne musí sedieť a musí sa dať dotiahnuť, aby nelietal na tele zo strany na stranu, pretože fľaša robí ťažisko. Keď nie je rovno, potápača prevažuje zo strany na stranu).

 

BCD kompenzátor vztlakuKridlo kompenzátor vztlaku

   Teraz a predtým

Z hľadiska konštrukcie existujú 3 základné typy kompenzátorov vztlaku:

1 . predný

2 . chrbtový

3 . žaket

Rekreační potápači väčšinou používajú žaket.

 

 

 

Na chrbte

Na držanie tlakovej fľaše na chrbte potrebujete nosič, 

ktorý dnes väčšinou býva súčasťou konštrukcie

kompenzátoru vztlaku.

 

Výber a nákup

Takmer všetky kompenzátory, ktoré sú na trhu, majú všetky uvedené prvky a vlastnosti. Takže okrem výberu kompenzátoru, ktorý bude pohodlne sedieť, môžete pri nákupe prihliadať k ďalším vlastnostiam. Kompenzátor vztlaku by mal čo najtesnejšie priliehať k telu. Ďalším vhodným doplnkom je vrecko, píšťalka na komunikáciu na hladine, držiak hadíc a krúžky na ďalšie zavesenie výstroje. Veľa potápačov dáva prednosť kompenzátorom, ktorých súčasťou je aj záťažový systém, pretože nemusí potom používať záťažový opasok. Pri výbere vám tiež pomôžu pracovníci potápačskej základne ako aj inštruktor potápania.

 

Materiály: Moderné kompenzátory sú buď jednoplášťové alebo dvojplášťové. Jednoplášťový kompenzátor sa vyrába z tkaniny so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá slúži k zadržaniu vzduchu a súčasne zabraňuje pretrhnutiu, prepichnutiu alebo predratiu. Dvojplášťový kompenzátor sa skladá z vnútorného plášťa (väčšinou z polyuretánu), ktorý zadržiava vzduch a z vonkajšieho plášťa – nylónového, ktorý chráni vnútorný plášť pred pretrhnutím, prepichnutím alebo odretím. Jednoplášťové kompenzátory sú dnes najrozšírenejšie.

 

Príprava pred použitím: Aby kompenzátor vztlaku dobre sedel, vyžaduje dôkladné nastavenie. Keď je kompenzátor príliš voľný, môže sa na potápačovom tele nepríjemne pohybovať. Keď je kompenzátor príliš tesný, môže pri úplnom naplnení vzduchom sťažovať dýchanie. Našťastie sa väčšina moderných kompenzátorov nastavuje veľmi ľahko. Obvykle ho môžete utiahnuť alebo povoliť bez toho, aby ste si ho dávali dole. S vypusteným kompenzátorom nastavte predpokladanú dĺžku popruhov.

Potom si kompenzátor oblečte (buď sami, alebo keď je to nutné, s niekoho pomocou) a nastavenie dokončite tak, aby kompenzátor sedel pevne a pohodlne. Nakoniec kompenzátor naplňte vzduchom. Ani pri plnom objeme by nemal brániť v pohybe. S prípravou kompenzátoru vztlaku pred nácvikom v bazéne vám pomôže váš inštruktor.

 

Údržba: Okrem opláchnutia, osušenia a uloženia mimo priame slnko je pri údržbe kompenzátoru vztlaku nutné dbať na dve veci:

 

1 . Kompenzátor je treba vypláchnuť sladkou vodou nielen z vonku ale aj zvnútra. Vypláchnutie vnútrajška sa prevádza takto: pomocou nafukovacej hadice naplňte kompenzátor asi z jednej tretiny vodou a do plného objemu pridajte vzduch. Kompenzátor dôkladne pretrepte, aby voda dôkladne umyla celý vnútorný povrch, a potom vodu hadicou vypustite. Niekedy je potrebné viackrát kompenzátor naplniť vzduchom, aby sa dostala všetka voda von.

 

2 . Kompenzátor vztlaku sa skladuje čiastočne nafúknutý, aby sa steny nafukovacieho vaku k sebe neprilepili.

 

Niektoré kompenzátory vztlaku môžu mať ďalšie požiadavky na údržbu mechanických súčiastok. V tomto prípade sa riaďte pokynmi výrobcu.

 

Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


Copyright 2018 - 2024 ©
5078a864b9b1b7d