" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

Zoznámenie s lokalitou a prostredím kam sa budeme potápať

Úvod Články Brifing

Brifing-oboznámenie s lokalitou,druhom potápania, nebezpečím a upozornením na dané podmienky pri potápaní.

Prídete na lokalitu ,k moru a chcete začať s potápaním v lokalite, ktorú ste si v Divecentre vyhliadli. Zaplatili ste si balík služieb a už iba čakáte na nastúpenie do lodi alebo na skupinu ktorá odchádza k vode. Teraz je ten správny čas na zoznámenie sa s lokalitou- takzvaný brifing. 

Ako postupovať:

Ten kto vysvetluje, by mal danú lokalitu dobre poznať, aby ste vedel vysvetliť záujemcom o potápanie úskalia lokality a aj topografiu , možnosti výberu trás, hĺbok, čo uvidíme,kde si dávať pozor a ako dlho by sme mali byť pod vodou.Vysvetlenie na obrázku kadial sa pôjde, kde sú krásne rastliny a živočíchovia.  Dalším krokom je zoskupenie do dvojíc alebo pakov ako sa ľudovo hovorí, aby ste boli skúsený s menej skúseným, alebo kamaráti, ktorí spolu už niaku dobu potápajú a chcú byť spolu. Povedať im, aby sa držali pohromade, lebo je ťažké ustrážiť také množstvo potápačov, keď sú rostrúsený na utese alebo vraku. Upozorniť ich, na to, že si treba kontrolovať manometer a vynárať sa postupne podľa potápačského počítača.Pred tým, ako skočia do vody urobenie bezpečnostnej kontroly výstroje. Urobiť bezpečnostnú prestávku vždy ,nie že netreba. Po vynorení ukázať na loď, že som v poriadku a pomaly plávať k lodi. Nikde sa neponáhľajte, ani pri výstupe na loď, vtedy vznikajú najťažšie úrazy, ak sa potápač neudrží na rebríku, tak spadne na kolegu potápača- nestojte hneď za ním.

Brifing pred potápaním s prístrojom

Všetci ste už na palube a odstrojujete sa a teraz treba zhodnotiť potápanie: Debrífing

Postup:

Som rád, že ste všetci šťastne späť na hladine a nikomu sa nič nestalo. Som spokojný so správaním pri zanorovaní a aj počas celého ponoru. Videli ste... korytnačky,medúzy a pod. Návrat po dohodnutom čase bol excelentný a postupovali ste s rozvahou a bezpečne. Dakujem všetkým aj za ukázanie OK na hladine a postupnému výstupu na loď. Dakujem vám všetkým a prajem opäťovný krásny ďalší ponor.Niake otázky alebo ako sa vám ponor páčil? Diskusia.

Takto by to malo vyzerať a hlavne pomalý nie rýchly a nebezpečný úvod, rychlo, rýchlo do vody, už pri týchto situáciach veľa potápačov určite na niečo zabudne alebo sa bude cítiť nekonfortne. 

Potápanie je činnosť, ktorá vyžaduje určité formy sebazaprenia ale aj odvahy. Cielene nepodstupovať vysoké riziko a hlavne nepodcenovať výcvik a vzdelávanie. Po toľkých rokoch pod vodou viem, že mnoho potápačov nevie nič o podvodnej faune a flóre , nevedia čo sú to prúdy, spätný prúd, taverny a podobne. Tým chcem povedať, že ak to neviete a nikto vás neučil pri takýchto podmienkach potápať sa, tak môže nastať problém, stres, potreba vynoriť sa, mať niekoho na koho sa môžem spoľahnúť . Preto sú tu inštruktori a sprievodcovia potápania DM aby vedeli odpovedať na vaše otázky a hlavne vás vedeli usmerniť pri výbere potápania alebo kurzu.

 

 

Články na tejto stránke zostavujem a som autorom Igor Bohunský .

Publikovaniu článkov sa venujem 25 rokov.

Svetové odborné časopisy publikujú a hodnotia tieto príspevky,

ako vynikajúce edukačné a propagačné,

pre tento druh športového odvetvia, ako je potápanie.

Prečítajte si o krásnych a čarovných chvílach počas aktívneho oddychu.

Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


Copyright 2018 - 2024 ©
5078a864b9b1b7d